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Schools — Compulsory Attendance

A child of sixteen years or older has a
legal duty to attend school until he or
she obtains a certificate of exemption
from the superintendent.

Dear Judge Woodard:

This opinion of the Attorney General is issued in response to your
request.

QUESTION

Whether there is a legal duty to attend school
beyond the age specified in the Compulsory Atten-
dance statute.

FACTS AND ANALYSIS

Your request is summarized as follows:

Assume that a child is sixteen years of age or
older and presently enrolled in a public school
within the state, and that said child is brought into
juvenile court upon proper petition of the school
attendance officer for truancy. Under the afore-
mentioned facts, can the child be determined to be
truant and in need of supervision, and can the par-
ent/custodian of such child be convicted of
contributing to the dependency/need of supervision
of such child?
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A thorough review of the case law and statutes in Alabama is disposi-
tive of this issue. Chapter 28 of title 16 of the Code of Alabama contains
numerous references to attendance requirements for those children falling
within the compulsory age limits. All children between the ages of seven and
sixteen years of age shall be required to attend a public school or other
appropriate institution. ALA. CODE § 16-28-3 (1995). The object of the
compulsory education law is that all children shall be educated at least to the
extent thereby prescribed. In other words, there is a minimum educational
requirement. Ogle v. Ogle, 275 Ala. 483, 156 So. 2d 345 (1963).

Section 16-28-6(a)(2) of the Code of Alabama provides, in pertinent
part, that upon issuance of certificates of exemption by the superintendent of
education, the person shall not be required to attend school if the child is
sixteen years of age and upward. ALA. CODE § 16-28-6(a)(2) (1995). Ifa
child is sixteen or older, and does not obtain a certificate of exemption from
the superintendent of education, that child is required to attend school.

CONCLUSION

A child of sixteen years of age or older is required to attend school
unless he or she obtains a certificate of exemption from his or her super-
intendent. Accordingly, it is the opinion of this Office that a child of sixteen
years or older has a legal duty to attend school until he or she obtains a cer-
tificate of exemption from the superintendent.

I hope this opinion answers your question. If this Office can be of
further assistance, please contact Larry E. Craven, Office of General Counsel,
State Department of Education.

Sincerely,

BILL PRYOR
ATTORNEY GENERAL

By:
CAROL JgAN SMITH
Chief, Opinions Division
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